Sæson for frø
Det er tid til at så frø i haven, hvis du vil have grøntsager og blomster til alle sommerens retter og buketter. Igen i år kan du købe frø fra Landbokvindens have i webshoppen, indsamlet, tørret og sorteret med håndkraft, og klar til at så og vokse til smukke blomster og delikate grøntsager.
Frø fra Landbokvindens have
Hvert efterår samler jeg frø i min have. Jeg indsamler både frø fra stauder, et – og toårige blomster og fra udvalgte grøntsager.
Frøene bruger jeg selv, når jeg sår i min køkkenhave om foråret og forspirer flere af mine yndlingsblomster. Frø er forunderlige; de kan have alle mulige former og farver. Nogle er store, silkeglatte og helt uimodståelige at røre ved. Det gælder især bønnefrø for eksempel frø fra Valske bønner og stangbønner.
Andre en bittesmå, mikroskopiske og væk med et vindpust. Disse frø skal sås i jordoverfladen, for de kan ikke spire uden lys. Begraver man dem i jord, spirer de ikke. Ærtefrø er skønne, rynkede og genkendelige. Mange frø gemmer sig i sjove eller smukke frøkapsler, der er et helt kunstværk i sig selv.
Det er fascinerende at samle frø, og derfor får jeg ofte samlet for mange. Det kan heldigvis komme jer til gode, for overskuddet af frø, kan du købe i webshoppen, og få glæde af i din egen have.
Naturlig dyrkning
Landbokvindens have er oprindeligt en gammel landbohave, som er blevet dyrket i mere end 100 år. Det ved jeg, fordi jeg har et meget gammelt fotografi af haven fotograferet ovenfra. Køkkenhaven lå dengang det selvsamme sted, som jeg etablerede vores nuværende køkkenhave året efter, vi flyttede ind på gården for snart 9 år siden.
Jeg har en meget kompromisløs holdning til at dyrke jorden: det skal gøres på den mest naturlige måde. Det vil naturligvis sige, at jeg under ingen omstændigheder bruger gift og kunstgødning. Begge dele er unødvendige og skadelige. Jeg gøder med kompost, omsat dyregødning og gæret urtevand lavet på brændenælder eller lægekulsukker.
Jeg forsøger at undlade at forstyrre jorden ved at grave og rive unødvendigt, ligesom jeg bruger plantedække for at undgå ukrudt og udtørring af jorden. Jeg er ikke hysterisk med at luge, og faktisk kan mange af ukrudtsplanterne i min køkkenhave spises: fuglegræs, havemælde og mange flere.
Så et frø
Hvert forår forspirer jeg en del planter, mens andre sås på friland i løbet af maj måned. Tomater forspirer jeg altid indendørs i begyndelsen af marts og planter i drivhus i maj. Kålplanter, sommerblomster og ærter forspirer jeg i marts, mens varmeglade planter som squash, frilandsagurk, græskar, majs og bønner forspirer i april og plantes ud i slut maj eller begyndelsen af juni.
Men meget sår jeg på friland, og hvis spiringen ellers ikke ødelægges af kulde, for meget regn, for lidt regn eller skadedyr, der spiser de sprøde, små spirer, så bliver disse planter ofte mere robuste end de forspirerede.
Gulerødder, spinat, radiser, rucola, dild, rødbeder og morgenfruer sår jeg altid på friland med stort held. Det er ingen eksakt videnskab – man må prøve sig frem og se hvad der lykkes. Det, der ike lykkes det ene år, lykkes måske det næste. Med haven skal man aldrig give op, selvom der kan være skuffelser og år, hvor vejret driller eller skadedyrene huserer.
Så er det rart at så nyt; et frø rummer en ønskedrøm, som man drømmer, mens man sår det. Drømmen om et overdådigt blomsterflor eller en bugnende køkkenhave. Drømme lever, og den begynder med at så et frø.