Ulden og fårene

garn

Fårene med den fineste uld

På en lille gård som vores giver det så meget mening at holde får. Får er hyggelige og sociale dyr, som afgræsser markerne og kvitterer med dejlig uld. Vi har valgt at holde får af racen Finsk Finuld, fordi det er en nøjsom fårerace, der har den fineste, bløde uld i dejlige naturfarver; hvid, rødbrun og sortbrun. Vores får er tamme og går i løsdrift med adgang til grønne arealer året rundt. Vores vædder er renracet merino, som vi har valgt på grund af hans rolige sind og fine uld, og derfor har vi også krydsningslam af finuld og merino.

Fårene klippes

Fårene bliver klippet en gang om året. I år har vi for første gang klippet dem på gammeldags manér med fåresaks, og det har været et sjov oplevelse, selvom det tager noget længere tid end med en elektrisk klipper. Fårene er utroligt tålmodige og tillidsfulde, og nyder at få vinterpelsen af. Vi klipper dem stående, og det giver helt tydeligt en helt anden og langt mindre stressende oplevelse for fåret, der stille og fredeligt kan stå og spise hø, og ikke blive vendt og drejet på gulvet eller på et klippebord, som man normalt ville gøre det. Det tager mellem 30 og 45 minutter at klippe et får på denne måde, alt efter størrelse og mængde af uld, så det er klart at det kun alder sig gøre med en mindre fåreflok som vores.

fårene
klip
Fra uld til garn

Når ulden er klippet, sorterer vi den snavsede uld fra, så kun den fine, rene uld bliver tilbage. Den sender vi til Hjeltholt Uldspinderi på Fyn, som er en helt fantastisk, familiejet virksomhed, der som de eneste i Danmark, spinder uld fra småproducenter som mig. Jeg får ulden spundet til et 8/2 garn, som har en løbelængde på 400 m pr. 100 gram garn. Garnet er smukt, let, uldent og blødt, og egner sig fortrinligt til finstrik på pind 3-4, ligesom man kan kombinere med en følgetråd i f.eks. silke, mohair eller alpaka. Garnet har en naturlig meleret beige farve, som kommer af, at vi får spundet garnet af en blanding af ulden fra vores hvide og rødbrune får. Farven har et utroligt smukt spil i sig selv, men er også meget velegnet at plantefarve på, da farverne får et naturligt, støvet og meget fint udtryk med naturfarven som bund. Jeg har valgt at kalde mit garn for Vildnis Garn, fordi mine får lever et godt og frit liv, og fordi jeg farver garnet med planter fra naturens krat og vildnis.

natur (2)
garn (2)
harald