• Sommergarn i webshoppen!

    Sommeren er over os langt om længe, solen skinner og deter tid til at få sommergarn på pindene.

    Og her er Landbokvindens Folklore-garn et rigtigt godt bud på et blødt og alsidigt garn, der også egner sig til sommerstrik.

    Folklore er et glansfuld og blødt garn i en lækker blanding af uld og hør. Det er kamgarnspundet og har en smuk og silkeagtigt glans, og en rustik struktur på grund af hørren.

    Garnet er plantefarvet i en smuk farveskala, som vil være rigtig fin til en strikket sommerbluse eller top. Kig i webshoppen og vælg mellem de mange fine farver.

  • Nyspundet Vildnis-garn er landet!

    Så skete det langt om længe! 

    Posten leverede i dag en stor pakke fra Hjelholt Uldspinderi: en friskspundet portion Vildnisgarn!

    Jeg er så begejstret for resultatet, for som altid har de gode folk på Hjelholt tryllet ulden fra mine får om til det blødeste, fineste garn. Jeg kunne ikke være mere stolt over dette produkt, og nu ligger det parat i webshoppen i ufarvet, naturlig tilstand, parat til at blive strikket, hæklet, krammet og elsket.

    vildnis garn hjelholt uldspinderi

  • Forår, Fiberfolk og nye farver i webshoppen

    Foråret er endelig kommet, igår var det forårsjævndøgn, og naturen vågner op efter en grå og kold vinter. Farveplanterne begynder at dukke op – hasselrakler og hestehov, og det er en lise for sjælen at gå udenfor og lytte til fuglenes glade kvidren og mærke forårssolens varme.

    Inden længe springer det hele ud, og en nu plantefarvesæson er skudt i gang – jeg kan næsten ikke vente!

    Der er kommet nye, smukke farver i webshoppen, som er plantefarvet med ellekogler, hasselrakler, kraprod, valnøddeskaller og indigo.  Basen er den lækre og bløde økologiske uld, som egner sig til alle typer strikkeprojekter – så skal du have forårsstrik på pindene, så kig forbi webshoppen.

    Fiberfolk!

    I lørdags deltog jeg med en lille stand på Fiberfolk i Vejle, og det var som altid en fornøjelse at være med! Der var rigtigt mange mennesker forbi, og jeg nød virkeligt de mange gode garnsnakke, sprøgsmål om plantefarvning og dyrkning af farveplanter. Det er så inspirerende at være ude blandt garnfolk, både garnkolleger og ivrige strikkere, og jeg glæder mig allerede til næste gang, jeg får muligheden for at deltage på Fiberfolk. 

     

    fiberfolk plantefarvet garn
  • Kolde dage på vej..

    Kalenderen siger oktober, det er blæsende og køligt og bladene er for alvor begyndt at skifte farve på træerne.

    Kort sagt: der er kolde dage på vej. 

    Det er den oplagte årstid til lange gåture i skoven med svampekurven på armen, og når man vender tilbage med kurven fuld, er det tid til hyggestrik i sofaen eller yndlingsstolen med en kop varmt, et stearinlys tændt eller ild i brændeovnen.

    Når man første har givet slip på sommeren, er efteråret den skønneste tid. Og de kolde dage kan let imødekommes med dejlig, varm uldstrik, varme uldsokker og en god trøje. Og hvad er hyggeligere end at fordybe sig i et strikkeprojekt, mens regnen siler ned udenfor?

    Horsens strikkefestival

    Jeg har haft travlt ved farvegryderne, for at forberede en masse dejlige efterårsfarver til Horsens strikkefestival den 2. oktober, og det var en fest!

    Så mange glade kunder kiggede forbi, snakkede uld og strikkeprojekter og købte garn med hjem. Jeg elsker at være ude blandt jer, høre jeres tanker om garnkvaliteter, plantefarvning og hvad I har på pindene. Tak til alle, der kiggede forbi min lille stand.

    Nu er resten af efterårskollektionen lagt i webshoppen, og der er masser af muligheder for lækre sweatre og lune sjaler i den bløde øko-uld eller smukke bluser og varme sokker i linenwool. Begge garner er meget alsidige og egner sig til mange typer strik, og er du i tvivl, så tøv ikke med at kontakte mig via kontaktformularen her på hjemmesiden eller over instagram.

    Jeg hjælper gerne med vejledning, så bare skriv 🙂

  • Efteråret er her!

    Kalenderen siger september, og nu er det officielt blevet efterår. Så nu er det tid til blød og lækker uldstrik på pindene, og der er smukke efterårsfarver klar i webshoppen.

    Jeg har netop tilføjet to nye farver, Gunlød og Bauge, som begge er plantefarvet med valnød, valnøddeblade og grønne valnøddeskaller. Det er ved at være sidste udkald med farveplanterne, så jeg farver på liet løs, og der kommer løbende nye, skønne planterfarver i webshoppen.

    Plantefarvet julekalender & ulden adventskalender

    Nu har du mulighed for at forudbestille årets plantefarvede julekalender og adventskalender! I år plantefarver jeg på den smukke, nordiske base Rauma Finull fra Rauma Garn i Norge, og jeg glæder mig rigtig meget til at komme i gang med plantefarvningen. 

    Julekalenderen består af 24 x 25 gram unikke plantefarver, smukt indpakket og klar til at overraske hver dag i december. 

    Adventskalenderen fåes i 3 variationer og prisklasser, og der er en lille ekstra gave med til hver søndag i advent. Du kan glæde dig selv eller en god veninde med en dejlig kalender i december, der helt sikkert vil bringe glæde og lune i den mørke tid. Du kan finde plantefarvet julekalender  og adventskalenderne i webshoppen.

    Lidt om Rauma Finull 

    Rauma Finull er et helt igennem nordisk garn. Det er spundet i Norge af uld fra norske får, og har en løbelængde på 350 m/100 gram. 

    Garnet er uldent, let rustikt og perfekt til at strikke lune trøjer, sjaler og en lang række andre strikkeprojekter. Det kan kombineres med en følgetråd i silkmohair eller alpaca, hvis man ønsker et ekstra blødt resultat.

    Rauma Finull kommer i tre smukke farver, som jeg kommer til at plantefarve på, og derved opnår en bred vifte af nuancer.

     

  • De smukkeste knapper

    Jeg er faldet over nogle meget smukke knapper, som selvfølgeligt bliver nødt til at være en del af sortimentet i webshoppen. 

    De er håndlavede af keramik i en fairtrade virksomhed i Kenya, der har værksted på Karen Blixens gamle farm. Her arbejder kvinder med at lave de smukke knapper, som trilles i hånden, tørrer i solen og brændes. Herefter får de glasur og brændes igen, hvorefter nogle af knapperne får endnu et lag glasur med perlemor, før de brændes en tredje gang. 

    Knapperne er helt unikke i deres udtryk, og deres æstetik passer perfekt til plantefarvet garn. Jeg har altid svært ved at vælge knapper til strik, og har indtil videre hold mig til knapper i træ eller horn. Det virker forkert med plastikknapper til naturgarn. Men disse keramikknapper er et perfekt bud på knapper til strik i naturgarn, og de vil pynte på ethvert strikkeprojekt. 

    Find dem i webshoppen, og forelsker du dig, så slå til. Det er nemlig ikke sikkert, at jeg kan skaffe den pågældende farve igen.

  • Høst og spændende events

    Det er høst og lige om hjørnet venter sensommeren med dugvåde spindelvæv i græsset og tågemorgener. 

    Høst betyder travlhed, når man bor på landet, og mens jeg skriver kører traktorer i rutefart med halmpressere og kornlæs i solen. Jeg høster også selv i denne tid, og samler forråd til vinteren. I grøftekanter, skovbryn og vilde arealer bugner det af farveplanter, og jeg samler store buketter og tørrer i vognporten, så jeg har farvemateriale til vinterens og forårets farvebade.

    I køkkenhaven plukker jeg de sidste af Holgers høje ært, og lader nogle bælge modne, så der er frø til næste år. Grønkålen strutter frisk og sund, mens kålsommerfuglene flagrer omkring dem. De lægger æg, larverne spiser snart alle blade, men de vokser ud igen med friske skud. I landbokvindens have er der nok til alle. Dog er jeg ked af dræbersneglene. De har virkelig været en plage i år, og taget livet af mange af mine forspirede planter og nysåede rækker. Morgenfruerne og persillen har de spist, rækken med solhat og halvdelen af mine georginer er ædt ned, så snart de kikkede frem. Bønner, frilandsargurker, basilikum, græskar og squash. Alt er spist af snegle. Ak ja. Jeg har prøvet med alt: kaffegrums, salt, indsamling, saks og ølfælder. Ja selv ferramol. Der bliver bare flere og flere og nu har jeg nærmest givet op. 

    Der må løbeænder til, og høns til at spise snegleæggene i foråret. Vores hønseflok blev spist af ræven i det tidlige forår, og jeg tror, at det har bidraget til den voldsomme sneglebestand.

    Men der er trods alt noget at høste i haven, Ærter, kål og kartofler har klaret skærene, kamillen er uovertruffen og bedet med japansk indigo strutter på livet løs. Jeg skal snart i gang med at farve med indigoen, for der venter spændende events i nær fremtid!

    Makers Unit og Vejle Fjord Festival

    Den sidste weekend i august kan I finde mig på Vejle Fjord festivalen som en del af Makers Unit. Her har jeg en stand, hvor man kan købe plantefarvet garn og høre lidt om plantefarvning, se farveplanterne og se hvordan man plantefarver.

    Det bliver super hyggeligt og dejligt at få lov at formidle plantefarvernes magi til folk, der besøger festivalen. Det glæder jeg mig rigtig meget til!

    Lørdag den 3. september er jeg at finde på Jellings Høstmarked i en lidt anden kontekst. Her skal jeg holde workshop om upcykling af tekstiler, noget som jeg er meget optaget af og leger med ved siden af min landbokvinde-virksomhed. Hvis du er nysgerrig, er du meget velkommen ti lat komme forbi og høre lidt om upcycling.

    Sommervarme og hør!

    I webshoppen kan du stadig finde en udvalg af plantefarvet garn med uld og hør. En perfekt blanding til sensommer og efterårsstrik, da både uld – og hørfibre har nogle helt unikke egenskaber hvad angår varmeregulering, åndbarhed og isolering på denne årstid, hvor dagene ofte begynder køligt, men bliver varme op ad dagen.

    Der er også stadig smukke hørkjoler at finde, som nu er på tilbud. Så kig forbi og gør en god handel.

  • Sæson for frø

    Det er tid til at så frø i haven, hvis du vil have grøntsager og blomster til alle sommerens retter og buketter. Igen i år kan du købe frø fra Landbokvindens have i webshoppen, indsamlet, tørret og sorteret med håndkraft, og klar til at så og vokse til smukke blomster og delikate grøntsager. 

    Frø fra Landbokvindens have

    Hvert efterår samler jeg frø i min have. Jeg indsamler både frø fra stauder, et – og toårige blomster og fra udvalgte grøntsager. 

    Frøene bruger jeg selv, når jeg sår i min køkkenhave om foråret og forspirer flere af mine yndlingsblomster. Frø er forunderlige; de kan have alle mulige former og farver. Nogle er store, silkeglatte og helt uimodståelige at røre ved. Det gælder især bønnefrø for eksempel frø fra Valske bønner og stangbønner. 

    Andre en bittesmå, mikroskopiske og væk med et vindpust. Disse frø skal sås i jordoverfladen, for de kan ikke spire uden lys. Begraver man dem i jord, spirer de ikke. Ærtefrø er skønne, rynkede og genkendelige. Mange frø gemmer sig i sjove eller smukke frøkapsler, der er et helt kunstværk i sig selv.

    Det er fascinerende at samle frø, og derfor får jeg ofte samlet for mange. Det kan heldigvis komme jer til gode, for overskuddet af frø, kan du købe i webshoppen, og få glæde af i din egen have.

     

    Naturlig dyrkning

    Landbokvindens have er oprindeligt en gammel landbohave, som er blevet dyrket i mere end 100 år. Det ved jeg, fordi jeg har et meget gammelt fotografi af haven fotograferet ovenfra. Køkkenhaven lå dengang det selvsamme sted, som jeg etablerede vores nuværende køkkenhave året efter, vi flyttede ind på gården for snart 9 år siden. 

     Jeg har en meget kompromisløs holdning til at dyrke jorden: det skal gøres på den mest naturlige måde. Det vil naturligvis sige, at jeg under ingen omstændigheder bruger gift og kunstgødning. Begge dele er unødvendige og skadelige. Jeg gøder med kompost, omsat dyregødning og gæret urtevand lavet på brændenælder eller lægekulsukker. 

    Jeg forsøger at undlade at forstyrre jorden ved at grave og rive unødvendigt, ligesom jeg bruger plantedække for at undgå ukrudt og udtørring af jorden. Jeg er ikke hysterisk med at luge, og faktisk kan mange af ukrudtsplanterne i min køkkenhave spises: fuglegræs, havemælde og mange flere. 

    Så et frø

    Hvert forår forspirer jeg en del planter, mens andre sås på friland i løbet af maj måned. Tomater forspirer jeg altid indendørs i begyndelsen af marts og planter i drivhus i maj. Kålplanter, sommerblomster og ærter forspirer jeg i marts, mens varmeglade planter som squash, frilandsagurk, græskar, majs og bønner forspirer i april og plantes ud i slut maj eller begyndelsen af juni.

    Men meget sår jeg på friland, og hvis spiringen ellers ikke ødelægges af kulde, for meget regn, for lidt regn eller skadedyr, der spiser de sprøde, små spirer, så bliver disse planter ofte mere robuste end de forspirerede. 

    Gulerødder, spinat, radiser, rucola, dild, rødbeder og morgenfruer sår jeg altid på friland med stort held. Det er ingen eksakt videnskab – man må prøve sig frem og se hvad der lykkes. Det, der ike lykkes det ene år, lykkes måske det næste. Med haven skal man aldrig give op, selvom der kan være skuffelser og år, hvor vejret driller eller skadedyrene huserer. 

    Så er det rart at så nyt; et frø rummer en ønskedrøm, som man drømmer, mens man sår det. Drømmen om et overdådigt blomsterflor eller en bugnende køkkenhave. Drømme lever, og den begynder med at så et frø.

  • Forår, hør og havearbejde

    Forårsskolen skinner fra en skyfri himmel i disse dage, fuglene synger, og det er blevet tid til hør og havearbejde.

    Jeg har netop fået en sending hjem af det skønneste hør tøj, som er virkelig behageligt at have på, når solen luner. Hør har nemlig egenskaber, der gør, at  stoffet virker kølende og ventilerende på varme dage. 

    Tøjet er designet af danske Lisbeth Skovbjerg, og det bliver syet i Italien af hør, der er dyrket i Europa. Tøjet er utroligt blødt, og har smukke, afbalancerede naturfarver, der passer godt til uldstrik, silke og andre naturmaterialer. Det bliver kun smukkere i brug, ligesom mange andre naturlige materialer.

    Et must for dig, der elsker at opholde dig ude i solen og trives bedst med naturlige materialer.

  • Nyt Vildnisgarn!

    Den nye sending Vildnisgarn er kommet! Så skete den endeligt – efter lidt over 1/2 år fra vi indleverede ulden på Hjelholt Uldspinderi, er garnet ny klar ti lat blive strikket, hæklet eller vævet til smuk og blød beklædning.

     

    Jeg er så glad for og stolt over resultatet! Garnet har en smuk lys naturfarve, som er opstået af kombinationen mellem den hvide finuld og den rødbrune. Denne farvebase er genial at plantefarve på, fordi plantefarverne vil få det let støvede udtryk, som jeg elsker. 

     

    Vildnisgarnet betyder noget helt særligt for mig. 

    Når jeg står med et fed i hånden, ser jeg ikke bare garnet, men også de mange timers arbejde der ligger bag. Den daglige pasning af fårene, tilsyn og fodring. Klipningen og sorteringen af ulden, der alt sammem foregår manuelt, i hånden.

     

    De urolige nætter i læmmesæsonen, hvor vi ofte er oppe om natten for at tjekke et fødende får. Arbejdet med lammene, at få dem til at die fra start – eventuelt malke råmælk ud, for at sikre at lammene får den bedste begyndelse i livet. Opflaskning af små lam, der ikke ville klare skærene uden hjælp, og som i de første uger skal have mælk mange gange i døgnet for at trives. 

     

    Er der en lille rest af et strå i garnet, tænker jeg på de hundredevis af høballer, der hvert år stables på høloftet til fårenes vinterfoder, og på de utallige trillebører med møg, der køres ud på møddingen for at blive til kompost til køkkenhaven. At holde får er ingen loppetjans, og de passer bestemt ikke sig selv, som mange måske tror.  

     

    Fårene skal tilses dagligt, indhegningerne skal tilses og holdes ved lige. Der skal købes tilskudsfoder til vinterfodring af de drægtige får og sikres godt hø til vinterfodringen. Det giver både glæder og bekymringer, men det er det hele værd, når jeg står med en kurvfuld nyspundet Vildnisgarn i hånden. 

  • Nytår og nyt garn!

    Et nyt år er skudt i gang, og det fejrer vi i webshoppen med et januarudsalg!

    Nu har du muligheden for at købe plantefarvet, dansk kvalitetsgarn til uhørt lave priser! Tilbuddene gælder januar ud eller så længe lager haves.

     

    En anden herlig nyhed er, at der er kommet en ny sending Vildnis lys Natur hjem fra Hjelholt Uldspinderi.

    Ulden fra forårsklipningen 2021 er nu blevet kartet og spundet til det lækre, bløde Vildnisgarn, der løber 400 m per 100 gram og passer perfekt til pind 3-3 1/2. 

    Garnet er spundet af den bløde uld fra mine finuldsfår, og har en smuk lys, let brun-meleret farve, som er helt utrolig anvendelig som base til plantefarvning. 

     

    Jeg glæder mig til at komme i gang med farvningen!

    Horsens Strikkefestival

    Hvis du har lyst til at møde mig og se mit plantefarvede garn “live”, så har du mulighed for det til årets første garn-begivenhed, Horsens Strikkefestival, hvor jeg deltager med en stand.

    Horsens Strikkefestival er et event, der finder sted den 26. og 27. februar, og der er åbent i boderne søndag den 27. februar fra klokken 9-16.

    Du kan købe din billet til strikkefestivalen her.

  • Efterårs nyheder

    Det er november, efteråret er ved at gå over i vinter, og julen nærmer sig lige om hjørnet.

    Jeg er ved at fylde webshoppen med efterårs nyheder af den hyggelige slags. Både til hverdagsbrug men bestemt også egnet til julegaver. 

     

    Jule nyheder

    Jeg elsker at skrive og modtage julekort, og denne skik har været en fast tradition for mig lige siden jeg var barn. Så det er klart, at der er julekort blandt webshoppens jule nyder. De smukkeste kort illustreret af Per O. Jørgensen med hyggelige motiver af skovnisser og nissejul. Kortene kommer i små hæfter med 8 forskellige motiver i hver og med tilhørende kuverter. En skøn mulighed for at sende dine kære en lille hilsen på kanten af det nye år. Og hvis du ikke er til julekort-skrivning, så brug dem som til-og-fra-kort med plads til en personlig hilsen til gavens modtager.

     

    Smukke notesbøger

    En anden oplagt gaveidé til dig selv eller én du har kær, er de nye, smukke notesbøger fra Koustrup & Co. 

    Bøgernes omslag er smukt illustreret med valmuer i støvede nuancer, der passer smukt til det naturlige hjem.

     

    Siderne er i kraftigt genbrugspapir og blanke, så bogen kan anvendes til mange formål; som dagbog eller skitsebog, strikkejournal eller haveplanlægning. 

    På titelbladet kan man skrive navnet på bogens ejermand, ligesom er et smukt og praktisk bånd, til at markere siden, man er kommet til.

     

    En virkelig speciel og fin notesbog, der kan anvendes til mangt og meget.

    notesbog

    Garn Advents-kalender

    I år bliver der mulighed for lidt ekstra selvforkælelse i december for garn-elskeren. 

     

    Jeg har sammensat en adventkalender med 4 forskellige og helt særlige plantefarvede garnfed, alle produceret i Danmark af uld fra danske får.

    Hver pakke er sirligt pakket ind og indeholder foruden garn en ekstra lille overraskelse, så hver søndag op mod jul bliver helt særlig og ekstra hyggelig.

    Adventskalenderen tilbydes kun i begrænset antal, så skynd dig at slå til, hvis du vil være sikker på at få en til dig selv.

     

    Og hold godt øje med instagram og med webshoppen, for der kommer mange flere, skønne produkter i de næste par uger, som kan bidrage til ekstra glæde og hygge her i den mørke tid.

     

     

                                                                                                      Garn-glade hilsner

                                                                                                   Marie – Landbokvinden

  • Svampeknive fra Opinel!

    Efteråret er for alvor over os, og det betyder, at det er svampetid! Derfor har jeg tilføjet den smukke og anvendelig svampekniv fra Opinel til min webshop. Den er nemlig helt uundværlig på svampeturen!

    Afsted på svampetur

    Det er lige nu svampene kalder der ude i skovene, og det er bare med at  komme afsted. En svampetur kræver ikke det store udstyr: en rummelig kurv og god en svampekniv. Det kan også være nyttigt at have en nyere svampebog eller en svampe-app ved hånden. Hvis du er nybegynder kan du med fordel tilmelde dig en guidet svampetur med en naturvejleder. Sådan startede jeg selv ud i tidernes morgen, og det kan varmt anbefales. 

    Den bedste svampekniv

    Jeg købte min trofaste Opinel svampekniv for snart 10 år siden, og den har en fast plads i min svampekurv.

    Den er intet mindre end perfekt til formålet. Knivsbladet er skarpt med en let krumning, der gør det let at skære svampe af, og med den lille børste kan du rense svampene på stedet og undgå en masse arbejde med at rense svampene, når du kommer hjem i køkkendet.

    Opinels svampekniv er lille, let og elegant og fylder ingenting i lommen eller i svampekurven.

    Du finder den i webshoppe lige her!

    Så er det bare på med et par gode støvler, kurven i hånden og ud i det grønne.

    Rigtig god svampetur!

    svampekniv opinel
    svampekniv
  • Høst, sanketid og nye knive

    Her i begyndelsen af august bugner haven, køkkenhaven og naturen med skønne vækster, der kan høstes til madlavning, plantefarvning eller tørres til senere brug. 

    Når det er høst og sanketid er det rart at  have styr på redskaberne, og det kan gøres meget enkelt; jeg bruger en god, håndflettet pilekurv og mine elskede knive fra Opinel. Jeg har to favoritter, som jeg har i hænderne dagligt: mit sankesegl og krumkniven eller sankekniven, som jeg kalder den.

    Begge knive er foldbare med skæfter i bøgetræ, lette at bruge og fylder praktisk talt ingenting i kurven, lommen eller tasken. De er nemme at have med sig på den daglige runde i køkkenhaven, hvor der høstet grønt til aftensmaden, eller på sanketur i naturen for at høste farveplanter til garnfarvning, urter til te eller bare en buket vilde blomster til bordet.

    Begge knive forhandles i webshoppen, og jeg kan kun give dem mine allerbedste anbefalinger. Min sankesegl har jeg haft i 10 år, og det ser ud som nyt, selvom det har været flittigt brugt i alle årene. Med disse uundværlige knive fra Opinel får du to meget alsidige og anvendelige redskaber, som vil være dig til gavn og glæde i mange år frem.

    opinel sanke kniv
    Med det foldbare sankesegl i kurven har du en uundværlig hjælp til at høste urter i haven og planter i naturen. Med knivens krumme blad høster du let en håndfuld planter ad gangen. Se også sankeseglets lillebror, krumkniven eller sankekniven i webshoppen.
    Sankeseglet er min faste følgesvend, når jeg høster urter til te og farveplanter til garnfarvning i naturen.
  • Vild kørvel og lyse nætter

    Efter en kold og regnfuld maj måned er juni kommet med en eksplosion af grøn frodighed, og dagene frem mod Midsommer er så skønne og intense! Luften er fyldt med insekter, fuglesang og berusende dufte af syren, hyld, uægte jasmin, hvidtjørn og lindeblomster. 

    Der er travlhed i haven og køkkenhaven, som har stået i stampe i april, men hvor planter og ukrudt vælter frem nu, hvor varmen er kommet.

    Også grøftekanterne bugner af vilde planter, og jeg har været ude og sanke vild kørvel til plantefarvning. Jeg nåede det lige inden kommunen kom og skalperede hele molevitten, så der nu kun er en vissen omgang hø tilbage. Ærgerligt at man endnu ikke er kommet så langt, at man lader grøftekanterne blomstre. Til glæde for insekter, vilde dyr, buketplukkere og plantefarvere.

    Men jeg nåede at få en god portion kørvel, som blev til det fine, gule Vildnisgarn, Solveig, som kan findes i webshoppen.

    Og heldigvis er røllike, bynke, perikon og mange af den andre gode grøftekantsblomster så hårdføre, at de sikkert skyder igen med fuld styrke, så der om en måned eller to er masser af dejlige farveplanter igen i grøftekanterne. 

    vild kørvel
  • Kom maj du søde milde

    Forårsfarver og fødselsdagsrabat

    Det er endelig blevet forår, og træerne er så småt ved at springe ud. 

    Jeg har haft gang i indigogryden  og tryllet nogle smukke, grønne og blå farver frem med et virkeligt fint farvespil. 

    I begyndelsen af maj er det min fødselsdag, og i denne anledning er der 10 % rabat OG gratis forsendelse på alt i webshoppen til og med den 9. maj ved bruge af rabatkoden : MILDEMAJ 

    Fremover vil der i øvrigt være fri fragt på ordrer over 500 kr. 

    Jeg håber, I nyder foråret lige så meget som jeg! Der er allerede travlhed i køkkenhaven og drivhuset bugner af småplanter, der snart skal plantes ud. Der er stadig frø i webshoppen, og meget kan sås på friland nu. Til begynderhaven vil jeg anbefale hjulkrone og morgenfruer, som er lette at dyrke, spiselige og som bierne elsker.

     

                                                               De bedste hilsner Marie

                                                                       Landbokvinden

  • Frø fra Landbokvindens have

    Hvert efterår samler jeg frø i min have.

    Når blomsterne begynder at visne og sætte frø, går jeg fra plante til plante og tager frø fra den smukkeste og mest livskraftige eksemplarer. Frøene tørrer jeg, hvorefter de renses og sorteres i hånden. Det er hovedsaligt etårige sommerblomster og grøntsager som bønner og ærter, som jeg samler frø fra. Men også stauder som jeg gerne vil opformere.

    I år har jeg et overskud af en del af mine blomsterfrø, som jeg har pakket i frøposer og lagt i webshoppen. Det er et lille udvalg af mine yndlingsstauder og etårige sommerblomster.

    Jeg dyrker min have uden nogen som helst brug af kunstgødning eller sprøjtegift. Det ligger mig meget på sinde at skabe mest muligt diversitet både blandt planter og insekter. Derfor har jeg blomster i rækker mellem grøntsagerne i min køkkenhave til glæde for sommerfugle, bier og andre insekter. Blomsterne bruger jeg i buketter og kranse, men flere af blomsterne er spiselige og kan bruges som pynt i salater og på kager.

    Der er information og såvejledning til hver enkelt sort under valgmulighederne i webshoppen. 

    Jeg håber, at frøene vil gro og blomstre ligeså smukt i din have, som de gør i min.  Rigtig god fornøjelse 🙂 

     

    Marie – Landbokvinden

  • Nyhed: Garn i nøgler

    Nu er det tid til spændende nyheder! Du kan som noget nyt finde et udvalg af garn i nøgler i webshoppen. 

    Jeg har nemlig haft mit gamle krydsnøgleapparat i brug, og vundet en masse smukke, plantefarvede garner op i nøgler.

    For det meste sælges plantefarvet garn i fed, fordi garnet er i fed, når det farves. Og garnet kommer også vundet op i fed på 100 gram fra spinderiet. Fordelen ved garn i fed er, at det er let at mærke garnets kvalitet og blødhed. Ulempen er at man ikke altid nødvendigvis har brug for 100 gram garn til et strikkeprojekt. Desuden skal man bruge tid på at vinde garnet op i nøgler, før man kan komme i gang med sit projekt.

    Kom hurtigere i gang med dine strikkeprojekter

    Selvom jeg faktisk synes, det er hyggeligt at vinde garn op i nøgler, så kan det være en stopklods, hvis man bare vil hurtigt igang med strikkeriet. Og ejer man ikke en garnvinde og et krydsnøgleapparat, må man vinde garnet op i nøgler i hånden. Og det tager noget længere tid. 

    Derfor har jeg nu gjort det lettere for dig, og lavet et udvalg af garn vundet op, klar til at strikke af. 

    Nøglerne fåes i 50 gram, 25 gram eller 10 gram. Det har den fordel, at det nu også er nemt at købe garn til f.eks. en mønstret trøje, hvor man skal bruge meget garn i en farve og mindre garn i flere farver til mønstret.  Nu kan du slå dig løs med at mixe og matche forskellige plantefarver, og der er mange kombinationer at lege med. Til mønstre, striber, kanter og meget mere.

    Garnet er også velegnet til broderier, og broderier på strik er meget oppe i tiden. 

    De fine nøgler garn fåes i 50 gram, 25 gram og 10 gram, så der er rig mulighed for at kombinere mange smukke plantefarver på kryds og tværs.

    Garnprøver

    En anden lille nyhed er, at det nu er muligt at købe små garnprøver, så du kan mærke garnets kvalitet og se farverne, som af og til er svære at gengive nøjagtigt på skærmen. Garnprøverne kan bruges til små strikke- og hækleprøver, broderier og lignende.

    De små garnprøver på 5 gram er vundet i små, søde nøgler eller mikro-fed. Prøvene kan også bruges til broderier eller små detaljer, strikkeprøver eller vikleprøver.

    Jeg håber, du vil tage godt imod det nye tiltag, og ønsker dig mange gode timer med dit håndarbejde!

                                                                             De bedste hilsner 

                                                                                    Marie – Landbokvinden

  • Nyt Vildnis garn i shoppen

    Midt i denne små-sibiriske vinter er der kommet en ny sending Vildnis Garn hjem fra Hjelholt Uldspinderi på Fyn. Og jeg blev glad helt ind i hjertekulen, da jeg åbnede kassen og så det fine resultat: et smukt, lyst og blødt Vildnisgarn, som jeg har døbt Vildnis Lys natur.

     

    Ulden, som dette parti Vildnisgarn er spundet af, klippede vi af fårene i forsommeren sidste år. Vores får bliver klippet med en moderne udgave af den gammeldags fåresaks, og fårene står op under klipningen. På den måde kan de stå og gumle hø, imens vi arbejder stille og roligt med saksen. Selvom det tager lidt længere tid med håndsaksen, så oplever vi, at fårene er langt mere afslappede end ved den traditionelle form for klipning, som de fleste fåreklippere bruger.

    Der placeres fårene på et klippebord eller på gulvet, hvor de vendes og drejes flere gange undervejs i positioner, der er temmeligt unaturlige for et får. Det går stærkt, men jeg tvivler på, at fårene nyder den behandling.

    Det står i stor kontrast til den fredelige måde, som håndklipningen foregår på. Og det gør mig ekstra stolt af Vildnisgarnet som produkt, at vi har taget os tiden til at gøre det på den bedste måde for fårene.

     

    uldgarn

    Uldens naturlige farve

    Ulden fra finuldsfår kan enten være hvid, lysbrun eller mørkbrun. Vildnis-garnet har en let lysbrun melering, fordi garnet er spundet af både hvid og lysebrun uld fra mine finuldsfår. 

    Hvor Vildnis Natur har mere af den brune uld i sig, og derfor en brunere nuance, så er Vildnis Lys natur mere hvid end brun, men stadig med det brune spil. 

    Jeg kan næsten ikke vente med at plantefarve på den! I første omgang ligger den klar i webshoppen sammen med Vildnis Natur og et udvalg af dejlige plantefarvede garnfed. 

    Jeg glæder mig til inden længe at kunne præsentere endnu flere smukke farver og produkter i webshoppen.

    Rigtig god fornøjelse derude med strikkepinde og hæklenåle!

    Garnglade hilsner fra Marie.

    uldgarn
  • Godt nytår til jer alle!

    Så fik vi sagt farvel til 2020, som var et år, vi nok sent vil glemme. Og vi begynder 2021 med et land, der stadig er lukket ned, hjemmeundervisning af børnene og usikre fremtidsudsigter. Vi trænger nok alle til lidt opmuntring i denne lidt kolde og mørke tid, og jeg vil gøre mit til, at der bliver hygget mest muligt, imens vi venter på, at foråret vågner op og dagene igen bliver lyse. 

    Når man ser bort fra restriktioner, pandemi og smittetryk, så nyder jeg nu disse vinterdage, hvor der endeligt er kommet frost. Der er is på vandpytter og søer, rimfrost på de visne blomster og frøstande, der står smukke og  glinsende klædt i iskrystaller. Jeg går ture, nyder stilheden og den særlige ro og fornemmelsen af at alting sover vintersøvn, undtagen harerne og de små fugle, der flokkes på foderbrættet.  Årstiden kalder på uld: lune trøjer, veste, uldne sokker, og det er den bedste tid at hygge sig med strikketøj, varme i brændeovnen og dampende te i kruset. 

    Hyggen er værd at værne om, og derfor har jeg tilbud på alle mine dejlige, plantefarvede garner i webshoppen her i januar samt  (så længe lager haves)! Og så vil jeg ønske jer alle et rigtigt godt og lykkebringende nytår!

  • Nornegarn – hvidt, blødt finuldsgarn

    uldgarn

    Nu har du mulighed for at købe det blødeste, hvide finuldsgarn i webshoppen! Jeg har nemlig været så heldig at få fingrene i et lille parti 100% finuldsgarn fra Finske finuldsfår fra en mindre hobbybesætning i Vestjylland. Garnet er spundet på Hjeltholt Uldspinderi på Fyn, og er et to trådet garn med en løbelængde på cirka 400 m pr. 100 gram garn. Det passer godt til en pind 3- 3,5 eller pind 4 med en følgetråd eller holdt dobbelt – der er masser af muligheder med dette skønne garn. 

    Garnet har finuldens bløde karakter, der minder meget om merino. Det er lunt og uldent og egner sig rigtig godt til beklædning. Det er desuden også et meget bæredygtigt garn, som er produceret i Danmark under de bedste forhold. 

    Garnet naturlige farve er hvid, men der vil også komme plantefarvede versioner af garnet i webshoppen.

    Jeg har valgt at kalde garnet for Nornegarn efter de tre skæbnegudinder fra Nordisk Mytologi. De tre Norner Urd, Verdande og Skuld repræsenterer fortid, nutid og fremtid og de bestemmer længden af menneskers liv. De lever ved Urds brønd for foden af livstræet Ask Yggdrasil, hvor de vander træet med dynd fra brønden. Nornerne spinder garn, og tråden repræsenterer et menneskeliv. Nogle tråde er knudrede med kurrer på; det betyder et vanskeligt liv med mange udfordringer og sorger. Andre er jævne og fint spundet, og det betyder et let og lykkeligt liv. Garnet klipper de i forskellige længder – det afgører længden på ethvert menneskeliv. 

    Jeg holder meget af de nordiske myter, og synes at navnet passer så fint til dette smukke, hvide garn, som er jævnt og fint spundet, så det kan bringe ejermanden et let og lykkeligt liv.

     

     

    nornegarn
  • Ny webshop!

    Så er hjemmesiden og webshoppen i luften, og jeg er helt vildt glad og spændt! Landbokvinden og denne webshop er idéer, jeg har gået med i årevis, og nu er det endeligt en realitet!  Jeg  glæder mig meget til at se, hvordan I tager imod det, og håber, at det vil lykkes at kanalisere min store passion for naturen og landlivet, arbejdet med uld, garn og plantefarvning ud til jer. Med tiden kommer der meget andet indover, for jeg har masser af idéer, der venter på at blive gjort til virkelighed. Dette er det første skridt.

    Der vil løbende blive tilføjet nye varer, både plantefarvet garn og andre spændende ting, ligesom jeg også vil tilføje artikler om forskellige emner om landliv og plantefarvning. 

    Hvis du ikke vil gå glip af nyhederne, så følg med på Instagram, hvor jeg annoncerer, når der sker noget nyt. Om ikke så længe bliver det også muligt at tilmelde sig et nyhedsbrev. Men indtil videre er jeg bare så glad for, at webshoppen endeligt er på plads, og jeg håber, at I bliver inspirerede til at få gang i strikkepindende!   

                                                                                                

                                                                                                       Marie

  • Med natur og hjerte

    Velkommen til landbokvinden.dk

    I gamle dage vrimlede det med landbokvinder, for dengang levede de fleste af landbrug, og det var ganske almindeligt – og endog strengt nødvendigt – at dyrke sine egne grøntsager, sanke i naturen, holde husdyr, klippe får, karte uld og spinde garn.

    Disse kvinder på landet videregav deres kæmpe skatkammer af viden til de yngre generationer, så deres døtre lærte at klare sig; holde mad på bordet og tøj på kroppen.

    Idag bor de fleste i byen, tøj og mad køber vi i butikker, og køkkenhaven er reduceret til en græsplæne.

    Men et sted i os lurer længslen. Lysten til at dyrke selv, til at samle bær og svampe, sylte og gemme til vinteren; strikke og skabe med de gode, rene materialer og råvarer, som naturen stadig forsynes os med. Ikke for at overleve. Men for at leve.

    Her på landbokvinden.dk kan du læse om landbolivet på min gamle gård Peterslyst, hvor jeg bor og arbejder som dedikeret landbokvinde med køkkenhave, husdyr og højt til himlen. Jeg elsker at skabe æstetiske produkter af skønne, naturlige materialer, og i webshoppen finder du et udsøgt udvalg af produkter fra min hånd.

    Alt sammen lavet med nærvær, kærlighed til naturen, årstiderne og med respekt for miljøet og moder jord.

    Hjertelig velkommen til landbokvinden.