Farveplanter
Plantefarvning er en både hyggelig og ret fascinerende beskæftigelse. Flere og flere får lyst til at prøve kræfter med dette gamle håndværk, som både kræver viden om uld og fibre, men i høj grad også om planter.
Jeg holder selv meget af at gå på sanketur i skov og krat efter årstidens farveplanter. Men mange af planterne kan også findes i grøftekanter og endda i vores haver. For eksempel kan man farve en meget smuk gul med ligusterblade, og hækken skal jo klippes alligevel.
Landbokvindens planteoversigt er til dig, der gerne vil lære farveplanterne at kende. Du kan let finde ud af hvilke planter, der er i sæson til at farve med i oversigten. Der vil du også kunne læse om planterne, hvor de gror, hvilke farver, de giver og hvornår du kan plukke dem.
Rigtig god fornøjelse med at samle planter.
Med på turen
Når du drager afsted på sanketur er det nyttigt at medbring en kurv eller pose, og en god køkkensaks eller en rosensaks.
En tur på cyklen rundt i nabolaget med god cykelkurv kan også klart anbefales. Jeg kører gerne en tur med ladcyklen, hvis jeg finder et sted med rigtig mange, gode farveplanter. Så er der plads til at plukke til forråd.
Gode råd og regler for sankning i naturen
Jeg har nogle faste steder, som jeg vender tilbage til år efter år, og hvor der gror mange planter. Jeg har den regel, at jeg aldrig plukker mere end halvdelen af de planter, jeg finder. Der skal være nok til os alle, dyr og insekter, til grøftekantsbuketten og andre plantefarvere. Jeg plukker aldrig sjældne planter til farvning, og jeg plukker ikke fra steder, hvor der kun er få planter.
Du må gerne plukke farvemateriale i offentlige områder, så længe du gør det med måde og omtanke, og ikke tager mere end du kan bruge. Så husk den sunde fornuft på turen.
At gemme farvemateriale
Efterhånden som du lærer planterne at kende, vil du se dem overalt i grøftekanter på bilturen, i byerne langs veje og på ture i naturen. Og farver du meget, kan det være rart og nyttigt at samle et lille lager af farveplanter, så du har farvemateriale til rådeighed i vintermånederne, hvor der ikke er så meget at finde i naturen.
Mange farveplanter kan tørres, og det gør jeg gerne ved at hænge dem i den gamle vognport på vores gård. Der hænger de luftigt og beskyttet mod sol og regn. Tørrede planter skal opbevares tørt, evt. i papirposer så de ikke drysser. Hænger eller ligger de et fugtigt sted vil de hurtigt mugne og miste deres farveegenskaber.